Нападение или отстъпление: Как да преодолеем страховете си

Това е статия от Брайн Трейси относно как да се справим със страховете си и как те възпират нашият успех. Надявам се ще ви допадне. И ако решите да действате в следствие на прочетеното ще се радвам да споделите. Превода е мой, правен е на момента, така че нищо чудно да има неточности ;).

Нападение или отстъпление: Как да преодолеем страховете си
За радост страховете са нещо, което се научава; никой не се ражда със страховете си. Ето защо страхотеве могат да бъдат преодолени упражнявайки самодисциплина насочена към това.
Най-честите страхове, които ние преживяваме, които също така саботират всяка надежда за успех, са страха от провал, бедност и загуба на пари. Тези страхове карат хората да избягват всякакъв риск и да отхрълят възмосностите, когато те се появят. Те са толкова уплашени от провала, че почти се парализират от страх, когато става въпрос да се рискува.

Има и редица други страхове, които пречат на щастието ни. Хората се страхуват от това да загубят любовта, тяхната работа или финансовата си сигурност. Хората се страхуват, че могат да бъдат злепоставени или усмяни. Хората се страхуват от отказа и критиката във всякаква форма. Хората също така се страхуват от загубата на уважение и увереност спрямо тях самите. Тези и много други страхове са нещото, което ни възпира в живота.
Страхът парализира/възпира действието
Най-често срещаната реакция в момент на страх е отношението „Не мога!”. Това е страха от провал или загуба, който ни пречи да предприемем действие. Ние изживяваме този страх физически, започвайки в слънчевия сплит. Когато хората са наистина уплашени, устата и гърлото ни пресъхват, сърцето ни започва да бие по-бързо. Понякога дишането ни губи дълбочина и ни става лошо. Често хората им се приисква да се затичат към банята или тоалетната.
Това са физически проявления на забранителен, негативен модел на навици, който ние всички преживяваме от време на време. Когато и да е човек в хватката на страха, той се чувства като елен пред светлините на насрещната кола. Този страх възпира действието. Често изключва мозъка кара индивида да продължи на принципа нападение или отстъпление. Страха е ужасна емоция, която подкопава нашето щастие и играе ролята на спирачка в живота ни.
Визуализирай себе си без страх
Представяйки си себе си, действащ с увереност и вещина в сфера, в която се страхуваме, в крайна сметка визуализираният образ ще бъде приет от вашето подсъзнание като инструкции за вашето представяне. Вашата самопредстава, начина по който виждате и мислите за себе си, в крайна сметка се преобръща, когато давате на съзнанието си тези позитивни, умствени образи на това как се представяте на високо ниво.
Използвайки метода „действай всякаш”, вие ходите, говорите и се държите така всякаш вие не изпитвате никакъв страх в дадена ситуация. Вие стойте изправени, усмихнати, движите се пъргаво и уверено и във всеки момент действате така,  всякаш притежавате нужният кураж. Законът за обратимостта гласи – „ако се чувствате по определен начин, то вие ще действате в синхрон с тези ви чувства.” Но дори когато действате в синхрон с това чувство, дори да не го изпитвате в момента, Законът на обратимостта ще стимулира това чувство, което е в синхрон с действията ви.
Това е един от големите пробиви в психологията на успеха. Вие изграждате увереността и желанието посреднством самодисциплинирането да вършите това, от което се страхувате докато този страх изчезне.
Изправете се пред страховете си
Вашето умение да се сблъскате със страховете си, да се справите и да действате въпреки тях е ключът към щастието и успеха. Едно от най-добрите упражнения, които може да практикувате е да идентифицирате ситуация  в живота ви, която ви кара да се страхувате и да разрешите този проблем незабавно. Не позволявайте да ви прави нещастни дори секунда повече. Решете да се изправите срещу ситуацията или човека и загърбете страха.
Движете се към страха
Когато идентифицирате страха и се самодисциплинирате, за да се изправите пред него, страхът се смалява и става лесен за управление. Още повече, колкото повече се смалява страха ви, толкова повече расте увереността ви. Съвсем скоро страхотете губят контрол над вас.
За сравнение, когато отбягвате ситуация или човек, които предизвикват страх у вас, вашият страх расте. Скоро той доминира над мислите и чувствата ви, поглъща всекидневието ви и често, дори ви държи будни през нощта.


Заемете се директно със страха

Единственият начин да се справите със страха е директна конфронтация. Напомнете си, че „отрицание” не е река в Египет (игра на думи с the river Nile – река Нил). Естествената склонност на мнозина е да отрекат,че имат проблем причинен от страх. Те се страхуват да се изправят пред него. В следствие това се превръща в голяма причина за стрес, нещастие и психосоматични заболявания.
Бъдете готови да се справите със ситуацията директно. Както казва Шекспир „ Изпратевете срещу морето от проблеми, и тъй на тях край сложете.”
Когато се принудите да се изправите пред, която и да е ситуация предизвикваща страх у вас, вашето самоуважение се покачва, вашата самоувереност расте, гордостта от вас самият расте. В крайна сметка достигате момента в живота си, когато не се страхувате от нищо.

Оригиналният пост може да намерите тук —-> http://www.briantracy.com/blog/personal-success/fight-or-flight-overcoming-your-fears/

6 thoughts on “Нападение или отстъпление: Как да преодолеем страховете си

 1. Прекрасна статия! Подходяща е за всеки един от нас, защото съм сигурна, че няма човек, на който да не се налага, да кажем, поне веднъж на седмица да се изправя лице в лице със страха! И именно въпросът, който идва тук, е:”Какво правим, когато се изправим пред трудност? Парализираме ли се или действаме стремглаво?!”
  Докато четох тази статия се сетих за един пример, на който попаднах наскоро:”Рибата се поставя в аквариум, в който една стъклена преграда препречва достъпа й до храна. След многобройни опити да се добере до храната си, рибата се изморява да удря главата си в стъклото и в крайна сметка се отказва. Дори когато преградата е отстранена, рибата не се помества от своето ъгълче.”
  Точно така действа и в живота ни страха. Ние виждаме отвъд страха си, но той ни парализира. Той замразява способността ни да действаме. Ние губим своята индивидуалност в компании, за които работим, от страх да не загубим работното си място или се придържаме към курса на правителството, защото се боим от последващи наказания. Така ставаме просто марионетки в ръцете на тези, които държат контролът на собственото ни Аз! А кой би искал друг да управлява конците на собствения му живот?! – Никой!
  Как да се справим със страховете – просто трябва да се изправим пред тях! Да започнем с по-малките и незначителни неща, докато не стигнем до конфронтация с по-значителните! Всяко преживяване ще изгражда смелостта ни и ще ни зарежда с вълнуващи преживявания! Не след дълго ще се чудим защо изобщо сме били изплашени! :)
  Още веднъж – прекрасна статия! Браво, Радо! Една хубава възможност да се замислим какво правим в такива ситуации и какво бихме направили за вбъдеще!

 2. Радо статията е много хубава и много точна.Един мой карате учител ни казва “всички ние си имаме страхове ,само лудите нямат”. Страховете в нас определят и определени нагласи според които после действаме.Това което е описано в твоята статия е момент от приложната психология така наречената “теория на познавателния дисонанс” т.е нашите действия са в синхрон с нашите убеждения и нагласи. Така работи мозъка нормално е ако си скован от страх или стрес и действията ти да са неадекватни или най-малкото не ефективни в дадена ситуация , затова там се пропоръчват медитационни техники и визуализации.Много точно е описано всичко това за ,което става въпрос в твоята публикация в “Подсъзнанието може всичко” на Джо Кехо. За това как да се контролират емоционалните нагласи и как да се контролират страховете. Ако не си чел “Подсъзнанието може всичко” те съветвам да я прочетеш книгата е много хубава може да си я изтеглиш от
  http://www.spiralata.net.

 3. Много добра и интересна статия.Поздравления!
  Страховете не трябва да се разглеждат само в негативна светлина. Те ни дават възможност да преодолеем себе си, да се научим на нещо ново и да подобрим живота си. Но разбира се, само в тези случаи, когато сме положили усилия за да се освободим от тях.Единственият начин за справяне със страховете ни е като се изправим срещу тях.

 4. Радо, супер статия! В момента съм на подобен кръстопът, всъщност знам, че поемам по пътя, но страховете ми от провал ми пречат да погледна трезво на нещата. Благодаря ти лично от мое име, защото ми даде възможност да прочета това точно сега! ;о)

 5. Не мога и не мога да преудолея страха си от виртуални паяци в една игра колкото повече се изправям толкова повече ме е страх и треперя.Моля ви помогнете ми не искам този страх да ме контролира.

 6. Mnogo se radvam che prochetoh tezi redove,utre shte se izpravq pred straha i se nadqvam da preodoleq tova koeto me skovava ot tolkova dylgo vreme:)

Leave a Reply